Tractaments


FISIOTERÀPIA

La fisioteràpia manual, suposa una evolució natural dins de la nostre ciència i es centra principalment en la mà com a recurs terapèutic.
Tenir consciència de la nostre postura i corregir-la
Definim el massatge com els moviments de les mans que s'apliquen sobre la superfície del cos humà amb finalitats terapèutiques.
El massatge com element de medicina popular ha existit sempre a tots els pobles i a totes les tribus.
Els efectes del massatge són diversos:
  • Sobre la pell, millora l'elasticitat i la nutrició, facilitant la descamació o renovació de la mateixa.
  • Sobre el múscul, té diferents indicacions:
    • Abans de l'esport té un efecte estimulant i afavoreix l'alliberament de substàncies necessàries per la contracció muscular.
    • Després de l'esport, facilita l'eliminació de substàncies de desfet i recupera el to muscular.
    • Efecte descontracturant i de relaxació en el cas que el múscul estigui en tensió.
  • Sobre les terminacions nervioses, té un efecte relaxant en el sistema nerviós. 
  • Sobre la circulació, provoca un augment de la temperatura afavorint la vasodilatació circulatòria i millora l'intercanvi de nutrients a nivell cel·lular.
És un tipus de massatge que té com a finalitat evacuar els líquids excedents i els desfets metabòlics de les vies limfàtiques. 
L'utilitzem en cas de disminució o trava de la circulació de retorn, com per exemple la mastectomia, limfoedema, certes hipodermes inflamatòries agudes, edema postraumàtic, algodistròfies, infiltracions cel·lulítiques..
El procés de la recuperació és un procés natural que en cap cas ha de modificar-se. Com a fisioterapeutes tan sols afavorim el moviment natural i propi del pacient en recuperació.
El TRAL, teràpia de reequilibració de l'aparell locomotor, com el seu nom indica busca l'equilibri entre les diferents parts del nostre cos, sobretot a partir de les extremitats inferiors.
Per tal que una articulació lesionada es recuperi és necessari aconseguir una harmonia de moviment entre les diferents cadenes musculars.
Aquesta tècnica ens ensenya a tenir consciència de la nostre postura de tal manera que siguem capaços de corregir una mala postura, i així trobar l'equilibri del nostre cos.
El cos humà està format per diferents cadenes, entre d'elles tenim les musculars, articulars, vasculars, viscerals i sistema nerviós. La organització d'aquestes cadenes ens donen una estàtica, un equilibri, un moviment i moviments compensatoris.
La finalitat d'aquest mètode és la d'alliberar les cadenes musculars de les tensions internes. Quan aquestes cadenes són alliberades i equilibrades, l'estàtica és remarcable, els gestos són fàcils i la fisiologia respectada.
Aquesta tècnica està indicada per una gran varietat de persones, bebès per ajustar-los a la postura després de les tensions del part, els nens amb deformacions, els esportistes per millorar el rendiment i les persones actives, sedentàries i d'edat avançada amb el fi de prevenir l'artrosi.
El periné o sòl pèlvic és una zona del nostre cos situada a la part inferior del tronc que forma el fons de la pelvis. La integritat física del periné condueix a un major benestar i un augment de l'autoestima com a dona.
Una prevenció és millor que un tractament, llavors perquè no tractem millor la musculatura del sòl pèlvic i prevenim millor lesions com incontinència urinària, coit dolorós o perinés mal cicatritzats.
En l'actualitat, els fisioterapeutes especialitzats en obstetrícia i ginecologia, avaluen, tracten, assessoren i controlen al pacients amb disfuncions ginecològiques o urològiques, rehabilitació de la mama, i dels canvis associats amb l'embaràs.
Com a tractament de fisioteràpia tenim diferents tècniques a aplicar com per exemple tècniques manuals, exercicis del sòl pèlvic, electroteràpia, biofeedaback i gimnàsia abdominal hiporessiva, totes elles ajuden a aconseguir la integritat física del periné.
L'embaràs i el part afecten estructures musculars i posturals, fins i tot, poden degenerar en mals d'esquena, incontinències, etc., si no es detecten a temps. És en aquest sentit que la Fisioteràpia té un paper rellevant en la recuperació de la dona, tan de la seva estàtica, com de la seva estètica.
El desequilibri postural, conseqüència de l'embaràs, i la debilitat muscular del sòl pèlvic per acció del procés del part, entre d'altres patologies, són factors rellevants en el tractament del postpart.
La gimnàstica abdominal hipopresiva és un dels exercicis claus per evitar la debilitat del sòl pèlvic i l'atrofia de la musculatura abdominal.
La tècnica crani-sacre, és una tècnica que es caracteritza per una activitat mòbil i rítmica de per vida.
El cos està format per un teixit que envolta diferents estructures, ja sigui os, múscul, víscera, nervi... aquest teixit és anomenat fàscia. Aquestes fàscies estan interrelacionades entre elles, i sempre han d'estar en moviment. Quan aquest moviment és alterat és quan pot aparèixer qualsevol disfunció. 
Aquesta tècnica està indicada en nens amb dificultats d'aprenentatge (falta de concentració, dislèxia, dificultat lectura...), problemes viscerals, mals de cap, problemes psicològics, mals d'esquena...

fisioterapia Palau-solità i Plegamans


OSTEOPATIA

osteopatia Palau-solità i Plegamans

Andrew Taylor Still ( 1828-1917), llicenciat en medicina per l'estat de Missouri, és considerat el pare de l'osteopatia. La seva dedicació professional era la pràctica mèdica tradicional fins que l'any 1864 va viure un tràgic esdeveniment: la mort de la seva dona i dels seus 2 fills per meningitis. Aquest fet el va fer reflexionar sobre l'eficàcia dels fàrmacs en la curació de les malalties i en l'efecte tòxic que podien tenir sobre el cos humà.
Va començar a practicar l'aplicació del que ell anomenava les "forces naturals" del propi organisme en el procès de curació.
 
  • La regla de l'artèria és suprema = tots els líquids corporals han de poder fluir en llibertat per tot el cos. P.e. una persona amb problemes circulatoris a les cames té més probabilitats de patir-hi patologies relacionades.
  • L'estructura governa la funció = l'anatomia determina com es realitza la seva funció. P.e. una persona amb una escoliosi dorso-lumbar pot tenir problemes en la funcionalitat dels òrgans que depenen d'aquesta zona vertebral.
  • El cos humà és una unitat = l'organisme s'ha de mirar de forma global tenint en compte el component físic, mental, espiritual i cultural. P.e. una persona amb estrès li comportarà efectes sobre el seu estat físic.
  • El cos humà té la capacitat d'autocurar-se i autoregular-se = l'organisme sempre tendeix a buscar un estat d'equilibri ( homeostasi ) per poder funcionar amb normalitat. Aquest control es realitza mitjançant el sistema hormonal i sistema nerviòs autònom que permeten mantenir uns nivells òptims de tensió arterial, freqüència cardíaca, glucèmia, secrecions digestives, funció renal… A més a més, tots coneixem la capacitat intrínseca que té el cos humà per defensar-se de virus, bacteris i per curar-se de lesions ( p.e. ferida en la pell ).

Així doncs, l'objectiu de l'osteopatia és ajudar al pacient a restablir aquest equilibri intern que li comporti un bon estat de salut general. Per aconseguir-ho, Still utilitzava les manipulacions òssies vertebrals manuals i d'aquí li va sorgir el nom d'osteopatia: "osteon" que vol dir òs i "pathos" que significa patiment.

Actualment, l'osteopatia no es basa únicament en l'aplicació de manipulacions òssies directes sino que l'osteòpata té al seu avast un ampli conjunt de tècniques, únicament manuals, que l'ajuden a treballar sobre estructures tan diverses com el crani o l'aparell digestiu. Aquesta visió holística li permet treballar amb pacients de qualsevol edat, des de nadons fins a persones de la 3ª edat.

Algunes de les indicacions de la teràpia osteopàtica són:

  • trastorns múscul-esquel.lètics: tendinopaties, lumbàlgies, cervicàlgies, ciatàlgia, torticolis, artrosi, artritis…
  • trastorns digestius : restrenyiment, males digestions, gasos, hèrnia de hiat
  • Problemes articulació mandibular, acúfens, vertigen , sinusitis, cefalea, migranya
  • Disfuncions uro-ginecològiques: dolors menstruals, incontinència urinària, alteracions durant l’embaràs i el post-part, alteracions provocades pel procés de menopausa
  • Problemes emocionals: angoixa, estrés, dificultat en la concentració, depressió.

Tal i com deia Still: "qualsevol pot trobar la malaltia, el difícil és trobar la salut".


OSTEOPATIA PEDIÀTRICA

L'osteopatia és la ciència i l'art de diagnosticar i tractar les disfuncions de mobilitat dels teixits del cos humà, que provoquen trastorns i pertorben l'estat de salut de l'organisme.
  • L'estructura i funció van interelacionats.
  • La persona és una unitat que inclou cos, ment i ànima.
  • L'organisme té la capacitat d'autoregulació i autocuració, la llei de l'homeòstasi.
  • La llei de l'artèria és suprema, on la circulació té un paper clau per la nutrició i funcionament de totes les estructures del cos.
L'osteopatia valora i tracta al pacient en el seu conjunt, de forma holística, per tal de trobar la causa del seu trastorn o disfunció , d'aquesta manera no deixa de banda cap sistema. Per tant, pot influir en patologies de l'aparell locomotor, patologies viscerals, patologies cranials...
L'osteopatia infantil desenvolupa un bon coneixement de la fisiologia del nen, qualitats com la subtilesa,l'adaptabilitat, l'escolta,la pressió, la paciència, les capacitats comunicatives, tendresa i sobretot molt d'amor per la seva feina.
La gran capacitat de canvi i de plasticitat que tenen els nadons i infants en les seus primers anys de vida fan que l'osteopatia sigui una eina molt útil per ajudar-los a mantenir un bon estat de salut.
  • Deformitats del crani : plagiocefàlia, platibàsia, dolicocefàlies…altres deformitats cranials congènites o adquirides.
  • Problemes durant el part: utilització de fòrceps, ventoses, cessàrea...
  • Torticolis del Bebe, ja sigui congènita o adquirida.
  • Problemes digestius com els còlics del lactants, restrenyiment, reflux gastroesofàgic, gasos.
  • Problemes de succió.
  • Dificultats locomotrius: volteig, gateig,caminar...
  • Alteracions respiratòires i pulmonars: mucositats, asma, bronquitis, bronquiolitis...
  • Paràlisi braquials obstètriques, fractures perinatals, displàsies coxofemorals, luxacions, peus plans i còncaus...
  • Trastorns de les funcions bàsiques: irritabilitat, son, gana...
  • Patologies neurològiques centrals i/o perifèriques.
  • Síndromes congènits que cursen amb malformacions estructurals o problemes funcionals.
  • Trastorns del sistema estomatognàtic (maxil·lar, palatins, mandíbula, dents, llengua…).
  • Patologia traumatològica com esquinços, contusions, subluxacions, escoliosi, necrosi avasculars...
  • Àlgies de diversa índole com cefalees, migranyes, cervicàlgies, dorsàlgies, lumbàlgies...
  • Desviacions del raquis i/o extremitats.

osteopatia pediátrica Palau-solità i Plegamans


CLASSES DIRIGIDES

La preparació al part és una etapa idònia per a la prevenció de seqüeles posturals, àlgiques o d'altres tan importants com les disfuncions del sòl pèlvic.  La maternitat és un pas clau en la vida de la dona. Hem de tenir en compte la preparació física de la dona per aconseguir un comportament serè i eficaç en el moment del part.
A les classes de teràpia física et preparem per integrar les diverses possibilitats en el moment dels espoderaments (pujos) per aconseguir que es realitzin com un acte natural i reflex. Això ho aconseguim a partir de treballar la respiració i la pelvis. 
És ideal la participació de la parella en tot el curs de l'embaràs, per facilitar viure junts el naixement del fill i per tal d'accentuar la relació afectiva entre la parella i envers al bebè. 
A les classes de ioga pre-part adaptem la tècnica de ioga a les necessitats específiques de la dona durant l’embaràs, un moment de transició que comporta canvis físics i emocionals. Així, a través de diferents postures i tècniques de respiració, aprenem a alinear-nos, moure’ns i relaxar-nos de manera adequada, disminuint les molèsties i tensions que poden aparèixer durant aquesta etapa. Al mateix temps treballem de manera conscient la connexió amb el nostre bebè, profunditzant l’experiència i el plaer que representa gestar una vida.
Aquesta disciplina és molt personal del centre criscat, ha sigut creada per recuperar l’extensió global del cos amb exercicis que contraresten els efectes del sedententarisme i els mals hàbits posturals.
És un entrenament natural en el que utilitzem el nostre propi cos com a pes, per realitzar un treball aeròbic i tonificar els nostres músculs sense necessitat de sobrecarregar-se.
Els beneficis més importants són millorar la qualitat física, força, resistència i flexibilitat, millorar la potencia, treball cardiovascular, reduir el percentatge de greix corporal, millorar la força i modelar, tonificar els músculs, i tot això et farà sentir més fort i segur
El fundador del concepte hipopressiu i primer impulsor d’aquestes tècniques va ser el doctor belga Marcel Caufriez, que als anys 80, al nord d’Europa, les va utilitzar per a la rehabilitació del sòl pelvià en la teràpia postpart. Actualment és un mètode dirigit per fisioterapeutes i està centrat en reduir la pressió intraabdominal.
Millores en la postura, reducció del perímetre de la cintura, rehabilitació de la faixa abdominal després de l’embaràs, disminució dels problemes d’esquena i de la incontinència urinària o revitalització de les funcions sexuals, augmenten el to muscular, augmenten el rendiment esportiu, milloren la funcio respiratòria, prevenen les hèrnies i solucionen les caigudes dels òrgans interns.
Són exercicis estàtics o en moviment.. En executar-los es provoca una contracció voluntària dels serrats majors i dels músculs elevadors de la caixa toràcica. A més de facilitar l’acció hipopressiva, exerciten al màxim les possibilitats articulars..
No només realitzem exercicis hipopressius en aquesta classe, si no que aprofitem per fer una mica de training criscat. És un entrenament natural en el que utilitzem el nostre propi cos com a pes, per realitzar un treball aeròbic i tonificar els nostres músculs sense necessitat de sobrecarregar-se.
El ioga hata és la branca física de la tradició ioguica que es focalitza en el enfortiment del cos i de la ment. A través de les diferents seqüències d’asanes (postures) arribant a una sensació de salut i vitalitat en el nostre cos que comporta al mateix temps una millora apreciable en la nostre condició mental, aconseguint una sensació general de benestar.
El kundalini ioga és una branca del ioga que combina respiracions, amb asanes estàtiques i dinàmiques, cants de mantres i meditacions, treballant en profunditat el sistema nerviós i glandular. A L’enfortiment del cos es suma un important treball emocional i espiritual que ens permet augmentar la consciencia del nostre propi ser, facilitant una visió més profunda i trascendent de la nostra existència.
La disciplina del Pilates fou creada pel Sr. Joseph Pilates (1880-1967) a través de l’art de la Contrologia “ment per controlar el cos”
El pilates és un mètode per tonificar i estirar la musculatura, creant una consciencia corporal i una postura correcte. Es realitza des del centre del nostre cos. I serveix per obtenir una adequada alineació amb la columna i equilibri muscular, amb l’objectiu prioritari de tenir una bona salut corporal i integral. Es realitza al terra o amb màquines, amb o sense material (bandes elàstiques, fitball, arc màgic, pilota). Es basa en la qualitat de les repeticions, no en la quantitat. Està dirigit a totes les edats amb o sense patologia.


TALLERS

TALLER DE CONSCIÈNCIA CORPORAL

Pendent de noves dates, gràcies.

Una bona relació amb el nostre cos és fonamental per tenir una òptima relació amb nosaltres mateixos.

El cos físic és un gran missatger de les nostres emocions i dels nostres pensaments. Si volem realitzar canvis a aquest nivells, ho podem aconseguir a través de prendre consciència de la postura corporal, de la respiració, de la manera de  moure'ns. En aquest taller, aprendràs a escoltar, sentir i atendre el teu cos, a través de diferents dinàmiques de Consciència i expressió corporal.

Continguts:

Està format per 4 mòduls teòrics i pràctics:

  • En el mòdul 1: aprendrem a saber com funciona el nostre cos a través del coneixement anatòmic i funcional.
  • En el mòdul 2: descobriràs com funciona la psicomotricitat des del naixement fins al dia d'avui, i com ens condiciona en la postura actual.
  • En el mòdul 3: aprendràs consciència de la respiració, la gran aliada per aprendre a relaxar-nos i corregir la postura.
  • En el mòdul 4: connectarem el cos amb les diferents emocions, descobriràs on es situa cada emoció i com podem alliberar-les. Incloem exercicis per connectar amb el cos energètic, a través de la nostra energia masculina i femenina, i l'amor incodicional.

Facilita:

Cristina Catalan Sayas,

Fisioterapeuta col·legiada 4066 i osteòpata DO, especialitzada en pediatria.

Vaig començar en el món de la consciència corporal des de ben petita amb 7 anys quan un dia vaig anar a la meva primera classe de dansa, i des de llavors vaig saber que la dansa sempre formaria part de la meva vida. Gràcies a ella vaig sentir que el cos tenia infinitat de possibilitats de parlar i de mostrar les emocions, i finalment gràcies a la meva professió vaig posar nom i consciència a tot el meu cos.

Estàs preparat/da per reconnectar amb el teu cos?