Logo
Catalan Español Facebook Ir Atras
FISIOTERÀPIA
TÈCNIQUES APLICADES:
Teràpia manual:
La fisioteràpia manual, suposa una evolució natural dins de la nostre ciència i es centra principalment en la mà com a recurs terapèutic

Reeducació postural:
Tenir consciència de la nostre postura i corregir-la

Massatge terapèutic:
Definim el massatge com els moviments de les mans que s'apliquen sobre la superfície del cos humà amb finalitats terapèutiques.
El massatge com element de medicina popular ha existit sempre a tots els pobles i a totes les tribus.
Els efectes del massatge són diversos:
Drenatge limfàtic:
És un tipus de massatge que té com a finalitat evacuar els líquids excedents i els desfets metabòlics de les vies limfàtiques.
L'utilitzem en cas de disminució o trava de la circulació de retorn, com per exemple la mastectomia, limfoedema, certes hipodermes inflamatòries agudes, edema postraumàtic, algodistròfies, infiltracions cel.lulítiques.

TRAL:
El procés de la recuperació és un procés natural que en cap cas ha de modificar-se. Com a fisioterapeutes tan sols afavorim el moviment natural i propi del pacient en recuperació.
El TRAL, teràpia de reequilibració de l'aparell locomotor, com el seu nom indica busca l'equilibri entre les diferents parts del nostre cos, sobretot a partir de les extremitats inferiors.
Per tal que una articulació lesionada es recuperi és necessari aconseguir una harmonia de moviment entre les diferents cadenes musculars.
Aquesta tècnica ens ensenya a tenir consciència de la nostre postura de tal manera que siguem capaços de corregir una mala postura, i així trobar l'equilibri del nostre cos.

Concepte cadenes musculars:
El cos humà està format per diferents cadenes, entre d'elles tenim les musculars, articulars, vasculars, viscerals i sistema nerviós. La organització d'aquestes cadenes ens donen una estàtica, un equilibri, un moviment i moviments compensatoris.
La finalitat d'aquest mètode és la d'alliberar les cadenes musculars de les tensions internes. Quan aquestes cadenes són alliberades i equilibrades, l'estàtica és remarcable, els gestos són fàcils i la fisiologia respectada.
Aquesta tècnica està indicada per una gran varietat de persones, bebès per ajustar-los a la postura després de les tensions del part, els nens amb deformacions, els esportistes per millorar el rendiment i les persones actives, sedentàries i d'edat avançada amb el fi de prevenir l'artrosi.

Electroteràpia:
L'electroteràpia és una disciplina que s'engloba dins de la fisioteràpia i es defineix com l'art i la ciència del tractament de lesions i malalties per mitjà de l'electricitat.
S'aplica en processos dolorosos, inflamatoris múscul-esquelètics i nervis perifèrics, així com en atrofies i lesions musculars i paràlisi.
Es pot combinar amb la tècnica d'ultrosonoteràpia, que permet tracta lesions i malalties per mitjà de les ones d'ultrasò. Té un efecte sobre el teixit cel·lular, tan tèrmic com químic, ajudant a la regeneració tissular.

Rehabilitació sòl pelvià:
El periné o sòl pèlvic és una zona del nostre cos situada a la part inferior del tronc que forma el fons de la pelvis.
La integritat física del periné condueix a un major benestar i un augment de l'autoestima com a dona.
Una prevenció és millor que un tractament, llavors perquè no tractem millor la musculatura del sòl pèlvic i prevenim millor lesions com incontinència urinària, coit dolorós o perinés mal cicatritzats.
En l'actualitat, els fisioterapeutes especialitzats en obstetrícia i ginecologia, avaluen, tracten, assessoren i controlen al pacients amb disfuncions ginecològiques o urològiques, rehabilitació de la mama, i dels canvis associats amb l'embaràs.
Com a tractament de fisioteràpia tenim diferents tècniques a aplicar com per exemple tècniques manuals, exercicis del sòl pèlvic, electroteràpia, biofeedaback i gimnàsia abdominal hiporessiva, totes elles ajuden a aconseguir la integritat física del periné.

Preparació al part:
La preparació al part és una etapa idònia per a la prevenció de seqüeles posturals, àlgiques o d'altres tan importants com les disfuncions del sòl pèlvic.
La maternitat és un pas clau en la vida de la dona. Hem de tenir en compte la preparació física de la dona per aconseguir un comportament serè i eficaç en el moment del part.
És important integrar les diverses possibilitats en el moment dels espoderaments (pujos) per aconseguir que es realitzin com un acte natural i reflex. Això ho aconseguim a partir de treballar la respiració i la pelvis.
És ideal la participació de la parella en tot el curs de l'embaràs, per facilitar viure junts el naixement del fill i per tal d'accentuar la relació afectiva entre la parella i envers al bebè.

Recuperació post-part:
L'embaràs i el part afecten estructures musculars i posturals, fins i tot, poden degenerar en mals d'esquena, incontinències, etc., si no es detecten a temps. És en aquest sentit que la Fisioteràpia té un paper rellevant en la recuperació de la dona, tan de la seva estàtica, com de la seva estètica.
El desequilibri postural, conseqüència de l'embaràs, i la debilitat muscular del sòl pèlvic per acció del procés del part, entre d'altres patologies, són factors rellevants en el tractament del postpart.
La gimnàstica abdominal hipopresiva és un dels exercicis claus per evitar la debilitat del sòl pèlvic i l'atrofia de la musculatura abdominal.

Tècnica crani-sacre:
La tècnica crani-sacre, és una tècnica que es caracteritza per una activitat mòbil i rítmica de per vida.
El cos està format per un teixit que envolta diferents estructures, ja sigui os, múscul, víscera, nervi... aquest teixit és anomenat fàscia. Aquestes fàscies estan interrelacionades entre elles, i sempre han d'estar en moviment. Quan aquest moviment és alterat és quan pot aparèixer qualsevol disfunció.
Aquesta tècnica està indicada en nens amb dificultats d'aprenentatge (falta de concentració, dislèxia, dificultat lectura...), problemes viscerals, mals de cap, problemes psicològics, mals d'esquena...

Teràpies miotensives i manipulatives del raquis:
Les tècniques miotensives del raquis fan referència a l'aplicació de la tècnica seguint l'alineació de les fibres musculars.
Les tècniques manipulatives del raquis formen part en el sistema de curació que posa èmfasi principalment sobre la integritat estructural del cos. Aquesta integritat estructural és el factor més important a mantenir i la bona salut de l'organisme evitant la malaltia.
Amb aquesta técnica aconseguim interpretar i tractar de manera global les alteracions que es produeixen a nivell de columna i pelvis. A partir de la palpació i identificació diagnòstica de les lesions vertebrals, realitzem un gran ventall de tècniques estructurals, tan miotensives com manipulatives, per resoldre aquestes alteracions.

Sohier:
La fisioteràpia segons el concepte Sohier, representa la primera interacció terapèutica a través de la rearmonització de la interlínia articular de l'articulació i de tota la cadena articular i muscular, per restituir les estructures osteo-articulars i el seu equilibri biològic.
CRISTINA CATALÁN SAYAS - Fisioterapeuta col.4066, Osteopata D.O. - C/ Ripoll, 7 (Can Duran) – Palau-Solità i Plegamans (Barcelona)